Vitamin E jedan je od vitamina topivih u mastima koji djeluje kao potentan antioksidans štiteći organizam od nakupljanja slobodnih radikala. Preporučena upotreba je kod poremećaja rada prostate, kožnih oboljenja, protiv bora i za podizanje imuniteta.
Smatra se esencijalno hranjivim tvarima, iako je već poznat kao komponenta hrane od dvadesetih godina. Samo biljke su u stanju da sintetiziraju vitamin E same. Međutim, hrana na bazi životinja može doprinijeti da se ugodi svakodnevnom zahtjevu, jer vitamin ulazi u životinjski lanac ishrane i javlja se u svim ćelijskih membranama.
Vitamin E se resorbira u duodenumu, gornjem malom crijevu i uvijek je u paru sa probavom masti (vitamin rastvorljiv u mastima). Srednje lančane masne kiseline su u stanju povećati brzinu apsorpcije, dok polinezasićenih masnih kiselina kao što su linoleinska kiselina, alfa-linolenska kiselina, omega-3 i omega-6 masne kiseline kao i oksidirane, užele masti, laksativi i disfunkcije resorpcije u crevima smanjuju stopu apsorpcije.
U ljudskom tijelu, vitamin E je uključen u metabolizam kože i mišića. Osim toga, ima jaka svojstva koja štite ćelije. Vitamin E je u stanju da zaštiti ćelije i tkivo od slobodnih radikala, koji su veoma reaktivne supstance.
Vitamin E je poznat i pod nazivom “vitamin ljepote”, zbog svojih korisnih svojstava za kožu i tkivo, te podržava svjež, mladalački izgled. Zbog svojih smirujućih svojstava, vitamin E je u stanju podržati zdravlje zglobova i može doprinijeti njihovoj fleksibilnosti.
Sastav: sojino ulje, D-alfa-tokoferil acetat, Ovojnica-goveđa želatina, humektant glicerin (ljuska kapsule)
SASTAV | 1 KAPSULA | NRV% |
Vitamin E | 400 IU | 2233 |
Upotreba: Odrasli 1 softgel dnevno uz obrok i puno vode