Acai bobice su plod jedne vrste palme koja raste u Srednjoj i Južnoj Americi. Mogli bi ih uporediti sa našim borovnicama, po izgledu, ukusu i boji. Za razliku od borovnice, acai ima nekoliko puta veću antioksidativnu aktivnost, sadrži aminokiseline – 19 vrsta kakvih ima u jajetu, masne kiseline kakvih ima u maslinovom ulju, vlakna koja čine da ovo voće ima nisku energetsku vrijednost (malo kalorija), a visoku nutritivnu vrijednost (korist u ishrani).
Do nedavno su borovnice smatrane super obrokom zbog svoje antioksidativne aktivnosti. Međutim, acai bobice imaju 7 puta jaču antioksidativnu aktivnost od borovnica. Dosad već mnogi ljudi znaju koliko su omega masne kiseline bitne za zdravlje. Ovo voće osim izuzetno jake antioksidativne strukture, nudi organizmu i omega masne kiseline i mononezasićene masne kiseline.
Acai bobice sadrže i vitamine B1, B2, B3, E i A, pa predstavljaju i značajan izvor vitamina. Osim vitamina, acai sadrži i minerale: magnezijum,kalcijum,bakar, cink, kalijum.
U 100g acai bobica ima 45g vlakana, što je zaista specifično, jer nijedna druga voćka nije tako bogata vlaknima. Ako je suditi po sastavu, nije ni čudo što su acai berry dobile nazive „super hrana“, „božiji plod“, „energetska bomba“. Acai bobice definitivno mogu spriječiti razvoj hroničnih oboljenja srca, krvnih sudova, dijabetesa, jer imaju izuzetno jaku antioksidativnu aktivnost, pa se često može čuti da podmlađuju. Ako se koriste u dovoljnim količinama vjerovatno će imati efekta i na kožu, pa će to podmlađivanje biti i golim okom vidljivo. Zahvaljujući brojnim pozitivnim efektima acai bobica, danas se prodaju kao eliksir mladosti, sredstvo za mršavljenje ili za vraćanje vitalnosti. U zagađenom svijetu kakav je naš, pod uticajem toliko štetnih materija, ovakva antioksidativna bomba svakako može biti od pomoći organizmu.