Volite mlijeko, sir ili sladoled ali imate neugodnosti pri konzumaciji mliječnih proizvoda?
Jeste li čuli za laktaza enzim?
Laktaza je enzim, koji se normalno proizvodi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu (šećer prisutan u mlijeku i mliječnim proizvodima).
Sumnjate na netolaranciju na laktozu?
Kod nekih ljudi organizam ne proizvodi dovoljnu količinu laktaze, te samim tim ne probavlja baš najbolje mlijeko i mliječne proizvode, što može da izazove proljev, grčeve, te gasove. Najčešći naziv za ovo stanje je „netolerancija na laktozu“.
Nedostatak laktaze može se javiti i kao posljedica nekog drugog stanja (operacija tankog crijeva ili uzimanje određenih lijekova).
Kako bi se spriječila netolerancija na laktozu, naknadno uzimanje dodatne količine laktaze pomaže kod razgradnje ovog šećera.
Na kom principu djeluje ovaj enzim?
Enzim Laktaza cijepa mliječni šećer (laktozu) na glukozu i galaktozu.
Pozitivan efekat ima u smislu da poboljšava probavu laktoze iz mlijeka i mliječnih proizvoda (ovaj enzim se uzima prije konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda) te na taj način sprječava nastanak simptoma poput proljeva, gasova ili grčeva.
Usljed smanjenog unosa mliječnih proizvoda osobama koji imaju netoleranciju na laktozu preporučuju se suplementi koji sadrže kalcij i vitamin D kako bi se osiguralo da organizam unese potrebne količine ovih esencijalnih sastojaka.
Kako se proizvedu enzimi laktaze?
Enzimi laktaze se najčešće sintetiziraju iz gljivica ili kvasca i dostupni su u obliku kapi, kapsula ili tableta.
Da li je siguran enzim laktaza?
Dodaci enzima laktaze sigurni su za upotrebu te se dobro podnose. Kod uzimanja posebnu pažnju moraju obratiti osobe sa dijabetesom (dijabetičari). Obzirom da laktaza vrši razgradnju šećera do prostih treba provjeriti nivo šećera u krvi, kako bi se osiguralo da ne apsorbiraju pretjeranu količinu šećera.